Se zavedate, kako pomemben je kolagen v prehrani in kako nujno je, da ga vaše telo dobi v dovolj veliki količini? Sploh veste, kakšno pomembno vlogo ima ta snov v telesu in za kakšno snov gre? Morda pa omenjeno snov oziroma beljakovino dobro poznate, zato se sprašujete, katero hrano jesti, da ga bo imelo vaše telo dovolj? Predvsem pa: kakšna je sploh količina, ki jo potrebuje naše telo?
To, kar jeste, vpliva na vaše telo
Vse, kar pojemo, še kako vpliva na naše telo. Zato je to, kaj vnašamo v svoje telo, bistvenega pomena za dobro počutje in ohranjanje zdravja. A tisto, kar jemo, pogosto ni tisto, kar naše telo potrebuje. V hrani, ki jo vsakodnevno uživamo, velikokrat primanjkuje vitaminov, mineralov in tudi zdravih maščob in beljakovin, medtem ko je v njej preveč ogljikovih hidratov, nezdravih maščob in sladkorjev. Kolagen v prehrani je gotovo ena od tistih snovi, ki jo našemu telesu pogosto primanjkuje, saj običajno ljudje ne uživajo dovolj živil, ki bi vsebovala to za naše telo tako pomembno beljakovino. Tako v telesu pride do njenega pomanjkanja, ki se kaže kot:
- manj napeta koža,
- slabša prožnost kože,
- bolj vidne gube,
- upadlost kože,
- slab videz nohtov,
- krhkost nohtov,
- lomljivost nohtov,
- nezadovoljstvo z videzom las,
- pogostejše izpadanje las,
- počasnejša rast las,
- razcepljenost konic pri laseh,
- bolj tanki lasje,
- manjša gostota las.
Kolagen v prehrani – ga zaužijete dovolj?
Kje se nahaja kolagen v prehrani in ali zaužijete dovolj hrane, ki ga vsebuje, v resnici ni najboljše vprašanje, saj predpostavlja, da to beljakovino v telo vnesemo zgolj s prehrano, ki ga vsebuje. V resnici pa jo je naše telo sposobno aktivno ustvariti tudi samo, in sicer iz različnih drugih sestavin in snovi, ki jih dobimo s pomočjo hrane. Hrana, ki jo uživamo, mora biti torej izbrana tako, da ne vsebuje le dovoljšno količino beljakovin, ampak tudi drugih hranilnih snovi, predvsem pa mora biti čim bolj raznolika in pestra ter zdrava.
To ni pomembno le za doseganje lepše kože, nohtov in las, ampak tudi za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Hkrati pa se je treba zavedati, da je treba z leti količino zaužitega kolagena povečevati, če želimo ublažiti znake staranja, kar pomeni, da ga samo s hrano ne boste mogli v telo vnesti dovolj. Zaradi tega ga je po 30. ali vsaj po 35. letu pametno začeti uživati še v obliki prehranskega dodatka.